Jdi na obsah Jdi na menu

Poradna

ROZVOD A PÉČE O DÍTĚ                       21.6.2019

Počet rozvodu v posledních letech klesá. Otázkou zda je to tím, že už lidé neřeší radikálně každou hásdku, nebo spíš tím žwe je méně snatku, takže bývalí partneři při rozvodu nemusí obtěžovaqt uřady,

At jw to jakkoli, rozvod i rozchod mívají i své neviné oběti. A těm,i jsolu děti., Podle odborníku je roýzvod rodičku zasáhne vždy, otázjou je jen jak velkou měrou. Bezesporu je rozvod čři rozpad rodiny vážná krizová situace, která v té či oné míře zasahuje všechny členy rodiny. Bez nadsázky lze přirovnat tuto krizi k situaci umrtí člena rodiny,. To co by,o jiýž není. Duležité je si uvědomit, že odlukou končí partnerský vztah, ale vztah rodičovský trvá, obA RODIČE JEJICH DĚTÍ POTŘEBUJÍ.  V některých situacích kolikrát již víc než kdykoli předtím.

Někteří rodiče se dokážozu dohodnout ve formě péče o děti. Velmi často ale musí rozhodnout soud. Třeba v přžípadě, že nenávist mezi partnery je natolik pevná, že jspou přes mrtvoly, dokonce využívají své děti v boji proti druhému. Tob je to nejhiorší co svým potomklum mužou udělat,. psychologové radí neutočit před dětmi na druhého z rodiču, často ale biohužel marně.

Když dojde k soudu o děti, ten při rozhodování bere v úvahu věk dítěte majetkové poměry rodiču ale také to, jak se která rodič podílel na chodu domáícnosti a péči o ní. Soud také zohlednuje pravidlo, že životníé uroven nezapořeného dítěte by měla bvýt alespoň srovnatelná s životní urovní rodičů.

rozerznáváme přitom čtyři formy péči o dítě.-  o dítě- výlučná péče z jednoho rodiču, kdy je dítě svěřeno do lpéče jednoho z rodiču a druhý rodič má právo na kontakt a stýkání se s ním dle dohody. Střídavá péčem kdy se v lpéč o dítě rodiče střídají, v pravidelných intervalech ( po týdnech, měsících, nebi po předem daném počtu dní), Společná péče, kdy oba rodiče společně dávají společnou péči obou rodiču beze změny, To je však velmik náročné, protože tady rodiče zpravidla musí sdílet bydliště. Čtvrtá forma je péče osobou odlišnou od rodiču. Dítě muže bát svěřeno i jinou osobou, a to v případěm, že soud shledá tuto možnost jako nejlepší. Základem by měl být zájem dítěte. Bere se půřitom v potaz přání jeho samotného a vztah k oběma rodičum, případně k sourozencum, nicméně případné příní dítětem je jen jedním z fatoru, který však nemusí být rozhodující.

Dítěti nejvíc pomuže, pokud mu rodiče slovy, hlavně činy sdělují, my dva sice už spolu nebudeme, ale jako tvá rodiče zustáváme, protože tě milujeme. Velice nám záleží na tom, aby se ti dobře dařilo, uděláme pro to všechno.

 

 

NÁZOR HONZY MUSILA                            7.6.2019

milí Honzo prosím vás o názor na naší situaci. V poslední době mi začaqlio velmi vadit, že manžel není schopem akceptovat a dodržovat něktrá pravidla OHLEDNĚ VÝCHOVY DĚTÍ, na kterých jsme se domluvili. Třeba co se týče sladkostí, já se snažíkm jim je dácvat pouze za odměnu nebo v malém množství a ideálně až po jídle. Jenže manžel to vůbec nerespektuje a klidně dá bonbon dceřío hned ráno, i když ještě neměla snídani. Sám má sladiké velmi rád a pořád někde něco uzobává., děti ho u toho samozřejmě vidí a mají tendenci to opakovat. Když jim řekne že jim nic nedá, je křik a já to musim urovnávat. Nejsem žádná utzkostlivá matka, ale také nechci mít z dětí otesánky a věčně se s ním kvili tomu hádat. Jak by jste na mém místě pokračoval?

                                                                                                              HEDVIKA JABLONEC NAD NISOU.

Milá Hedviko nerad to říkám, ale bohužel vám nezbyne nic jiného než si s manželem promluvit si a domluvit se. A ted tím nemyslím to, aby jste si navzájem před dětmi podrývali autoritu, ale v klidu si sami někde sedli a jasně si stanovili v této oblasti pravidla. Rodiče by měli jít vždy dětem příkladem.-

Manželovi vysvětlete vaší strategii, proč jim dáváte sladkosti jen v určitou dobu nebo za něco, po něm zase žádejte rozumné vysvětlení proč to dělá takto. třeba mu rodiče v dětství sladké odpírali a omjn se ted snaží to vašim potomkum vynahradit,. I to je možný důvod. Jiné východisko bohužel nevidím.- Přestat sladké uplně kupovat mi nepříjde jako vhodné řešešní. Neuvedla jste zda vaše děti sportují či nikoli. pokud ano a váš manžel sportuje s nimi, může brát sladkosti i jako pochvalu. je opravdu těžké říct vám důvod, bez vzájemné dohody se ovšem nikam nepohnete. Tak vzhuru do toho.,

 

 

SOUDKYNˇˇE BARBARA                     1.4.2019

Dobrý den zajímalo by mně, kdy rozhoduje jeden soudce a kdy jich je víc?

                                                                                                                      JAROSLAVA MĚLNÍK

Dobrý den paní Jaroslavo,. děkuji za zajímavý dotaz. Správné obsazení soudu je velmi důležité, je to jedna z podmínek toho, aby venesení bylo rozhodnuto zákoným soudcem,  v případě že to tak není, je to důvodem pro podábí žaloby pro zmatečnost, což je jeden z mimořádných opravných prostředku. Soudci rozhodují bud jako samosoudci v tříčleném senátu, či dokonce jich je hodně ustavní soud.

 

 

NÁZO HONZY MUSILA                             31.3.2019

MIlý Honzo ráda bych se vám svěřila se svým trápením. zajímalo by mně co si o tom myslíte. Mám čtyři děti, dceru a tři syny.  Rodina moc nefunguijr, děti se rozprchli po světě,  nbevolají a nepřijedou, často si ani na vánoce nepřejeme. Vím že to je moje vina, byla jsem třikrát vdaná jejich dětstvíé nebylo klisdné. Moc mně to mrzí ale čas nevráítím. Dcera Andrea se ale ted vrátila doku, protože je těhotná a chce pomoct. Když ale zhjistila že čeká kluka prohlásila, že uličníka vychovávat nechce a dá ho k adopci-.

Problém je hlavně v tom, že otec dítěte se kbuli němu s ní rozešel a ona si myslí, že když se syna zbaví tak se k ní přítel vrátí. Brečím kvůli tomu celé dny je to ztracené. Netušila jsem, že vychovám někoho tak amorálního,  horem dolem do ní hučím at to nedělá, ae ona vypadá rozhodnutá. Nabízela jsem, že se o něj budu staratm, že u mnbě mohou oba bydlet,  ale ona má snad zabetonovanou hlavu. Vidí jen toho parchanta Honzu otce toho dítěte,. Co mám dělat,  abych dceři zabránila v největší chybě jejího života?

                                                                                                                                  MILADA KARVINÁ

Vážená Milado, mrz mně vaše rodiná situace a pokusím se vám na rovinu napsat co si o tom myslím píčšete že rodina nefunguje a že je to vaše vina. Neznám samozřejmě pozadí, ale pokud k tomu přistupujete s takovou sebekritikou, udělala jste prvbí krok k případné nápravě.  Věřím že jednou se vaše děti opět sejdou a ocení, že mají tolik sourozenbcu.

Nyní ale k vaší otázce,. Andree není patnáct, t bych její vysloveně hloupé chování ještě chápal. Ale v jedenadvaceti by už v sobě měla mít nějakou zodpovědnost. Pokud chce dítě dát k adopci jen proto, aby se k ní vrátil přítel je to katastrofa. Měl by si uvědomit, že pokud jí opustil je n kvůli tomu že spolu čekají dítě, je to člověk nezodpovědný a nestálý, emocionálně nevyzrálý, měla by se od něj držet co nejdál láska neláska. Vaše dcera by prostě měla příjmout zopdpovědnost za svůj život,.

Ted ale jak jí přesvědčit že? Podle mně by jste jí měla jestě jednout zkusit vysvětlit, že přítel jí nestojí za to, aby se snažila doslova zbavit něčeho tak krásného jako je miminko. Musí pochopit že když to udělá, nikdy už to zpátky nevezme a jednou jí to bude hodně mrzet, Měla by pochopit, že priprity jsu jinde než ve vztahu s nevyzrálým a nezodpovědným hlupákem. konečné rozhodnutí ale bude jenom na ní. držíkm vám palce.

 

 

NÁZOR HONZY MUSILA                           5.3.2019

Milý Honzo, obracím se na váýs s velkou prosvbou o radu, Ráda se koukám na Nebezpečné vztahy a jsem si jistá, že by jste mi mohl alespoň naznačit kudy dál.

Byla jsem dvacet let vdaná, ovšem manžel si před třemi lety našel mladší model, opustil mně i tehdy třináctiletou dceru Tánu, navíc se tváří že neexistujeme, vůbec nemá potřebu jí vídat,. Ta to samozřejmě velmi špatně nese, aŽ TAK ŠPATNĚ ŽE SE CHYTLA POCHYBNÉ PATY,  spadla do drog a dnes,. v šestnácti letech je těhotná a neví s kým. Překvapila mně tím že když to zjistila, okamžit se od party odstřihla a začala se připravovat na mateřství. Ale proboha vždyt je jí šestnáct nenmá ani maturitu, nemá příjem ani manžela.- O potratu vůbec neuvažuje a jí jí k tomu tlačit nehodlám. Pomužu jí jakl budu moct, může u mně bydlet, může očekávat mojí podporu, ale nadšená z toho opravdu nejsem. Nemyslíte že dělám chybu když jí tolik podporuju. I když s tím v nuitru nesouhlasím? Neměla bych být tvrdší a nechat jí at se stará sama? Děkuji za odpověd a přeji brzké a plné uzdravení..

                                                                                                                                          MARIE PRAHA

Milá Maruško takový dotaz mně zahřeje u srdce. Doslova z něj totiž sálá vaše láska k dceři a obětavost. Jsem si naprosto jist, že Tána má ti nejlepší možnou péči a že jí nehrozí žádné nebezpečí.- když má vás. Ted ale zpátky k otázce. Osobně si myslím, že váš postoj je zcela v pořádku. Jistěže ze sebe nesmíte nechat dělat hlupáka a nechat se dcerou využívat. Podle toho co píšete, tedy že se Tána s otěhotněním rozloučila se špatnou partou, to vypadá, že vaše dcera má i v šestbácti dost zodpovědnosti aby chápala, že když už se do takové situace dostala, je potřeba se k ní postaviot čelem a zařídit se podle toho. Doufejme že je to postoj trva,lý, což akle bude zálkežet i na vás a vaší podpoře, která nesmí být bezpodmínečná. Ona si musí stoprocentně plnit své povinosti, nutný je samozřejmě návrat do školy, ale hlavně musí pochopit že dětství skončilo. Tohle vše si musí uvědomit jinak bude vaše pomoc spíš kontraproduktivní.

Dokážu přesně pochopit proč se do tétob situace dostala, pokusd na ní kašle vlastní otec, těžko si mohla užívat štastného dětství. Na to všechno je ted potřeba zapomenout a energii věnovat tomu nejkrásnějšímui, co můž člověka v životě potkat rodičovství. Bez ohledu na to kolik jí je. A ještě věta na závěr, poradte se s právníkem, ale minimálně finančnmě by vám měl pomáhat Tánin otec. To že odešel od rodiny neznamená, že se zbavil odpovědnosti. Tímto směrem byl na na vašerm, místě maximáolně nekompromisní.

 

 

SOUDKYNĚ BARBARA                         5.3.2019

Dobrý den co mám dělat, pokud chci podat žalobu, ale nemám na zaplacení soudního poplatku?

Dobrý den Martine, již v listin+ě základních prv a svobod, je zakotveno, na spravedlivý proces a přístup k soudu. Avby toto vaše právo bylo zachováno je nutné, aby zákon uprvoval způsob, jak se svých práv omoci v případě, že povinnost zaplatit soudní poplatek pro vás představuje nepřiměřenou zátěž. Přizeně ovšem současně vyvstává optázka,  proč je ovšem podání žaloby podminováním placení soudních poplatku. Předně to je proto, aby stát zabránil neuváženým žalobám a sudičství, kdy lidé podávali žaloby, pouze aby šikanovali druhé. Také tím je částzečně hrazen chod soudu.