Jdi na obsah Jdi na menu

Světové recepty

ČERNOOOKÁ FAZOLE V KREOLSKÉ OMÁČCE- CHORVATSKO                        23.8.2019

200g fazolí černé oko, 1červená cibule, 1zelená kapie, 2lodyhy řepůíkatého celeru, 50ml extra panenského olivového oleje, 3stroužky česneku,. 1lžíce rajčatového protlaku, 3lžíce sojové omáčky Tamari, 1konzerva krájených rajčat, 1lžička soli, 1lžička mletého kajenského pepře, 1malá sklenička nakldadané kukuřice, 1lžce sušeného oregana, petrželka.

Den předem namočřné fatzole vařme 40minut ve vodě doměka. Cibuli, kapii a řepúíkatý celer, nakrájíkme na jemné kostičky. Vše vsypeme do rozehřátého oleje a restujeme dozlůatova 10minut. Přidháme utřený česnek a rajčatový protlak, sjovou omáščku a ještě krátce restujeme. Vmícháme rajčatam, přdáme sůl a kájenský pepř, zvolna vaříme dalších deset minut. V mixér omáču zčásti rozmixcujem. Vmícháme uvařené fazole, na menčí kousky nakrájené kukuřičky a okořeníme oregánem, krátce prohřejeme a posypeme nasekanou petrželkou.

 

 

 

JAMAJSKÉ TACOS                     13.8.2019

500g kuřecích stehen, 1sáček koření Santa Maria Jamajcan Jerk, olej, 1avokádo, 1balení tortil jamajských, 1sklenice jamajské omáčky\, 100g mixu salátu, 200ml zakysané smetany.

vykostěné maso nakrájíme na malé kostky a dukladně je proimícháme s kořením jamajským. Vložíme do olejem zapékjací mísy a pečeme v troubě předehřáté na 200stupnu 15-20minut. Avokádio nakrájíme na kostičky a vložíme stranou.- Na suché pánvi prohřejeme tortili. Každou lehce potřeme mangovou omáčkou, posypeme lístky salátu, naplnjíme kuřecím masem, avokádem a ozdobíme zakysanou smetanou.

 

 

KRÁLÍK PO FRANCOUZSKU                         8.7.2019

4králičí stehna, 2lžičky dijonské hořčice, sůl, mletý černý pepř, 2lžíce přepuštěného másla, 3cibule, hrst nasekaných bylinek, 5kuliček jalovce, 3kuličky nmového koření, štáva z půlky citronu, 200ml suchého bílého vína.

Maso potřeme hořčicí, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpuštíme přepúuštěné máslo, osmahneme na něm dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme nasekané bylinky. Do pekáče vložíme ochucené maso, zasypeme ho cibulí a bylinkami, přifáme jalovec, nové= koření a štávu z citronu. Pečeme v troubě při 170stupnu 30minut, poté podlijeme částí vína a pečeme při 140stupnu 120 minut. Průběžně podléváme zbylím vínem, případnbě vývarem nebo vínem.

 

 

 

OSTRÁ THAJSKÁ POLÉVKA S POŠÍROVANÝM VEJCEM                    25.3.2019

2lžícve sezamového oleje, 2lžíce ostré čili om,áčky, 4stroužky česneku, 5vajec, 1malou cibuli, 1rajče, 1lžička rýžového octa, 1lžíce sojové omáčky, 1l zeleninového vývaru, 2balíčky rýžových nudlí, pul hrnku nasekaného koriandru, pul hrnku nasekané lahudkové cibulky, špetka mletého pepře, sůl, trochu zázvoru.

nA  oleji orestujem jemně nakrájenou cibuli, rakče a přidáme čili omáčku.

Dusíme 4minuty, pak vsypeme nastrouhaný zázvor a čili papričku, rozdrcený česnek, restujeme další 2minuty. Přilijeme pul litru vody a rozmixujeme. Ke směsi přidáme sojovou omáčku, zeleninový vývar a ocet. Rýžovbé nudle připravím,e dle návodu. polévku povaříme 10minut na mírném ohni, osolíme a opepříme, vložíme uvařené rýžové nudle a vsypeme nasekanou cibulku.

Pašírované )zastřené vejce) vaříme v mírně vroucí osolené vodě se lžřičkou octa. Syrové vejce vyklepneme do naběšračky a necháme opatrně sklouznout do vařící vody- asi po dvou minutách ho vyjmeme děravou naběračkou.

polévku rozdělíme do misek, přidáme pašírované vejce a posypeme lístky koriandru.

 

 

 

 

 

 

IRIS STEW ( IRSKÝ GULÁŠ) - IRSKO                       14.3.2019

600g filetu z jehněčívh krku, 600g mrkve, 1cibule, 300g moučných brambor, 300g salátových brambor, 1l horkého jehněčího vývaru z kosti, sůl, mletý černý pepř, 6snítek tymiánu, nasekaná zelená petrželka.

Jehněčí kotlety nakrájíme na kostky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, cibuili oloupeme a nakrájíme na plátky. Oba druhy brambor nakrájíme na oloupeme na kostky. Nakrájené maso vložíme do hrnce, zalijeme horkým vývarem, osolíme a opepříme, přivedeme prudce k varu, pomalu dusíme nezakryté 30minut. Během dušení odebírámw pěnu tvořící se na povrchu. podušené maso vyjmeme z hrnce a vývar přecedíme přes jemný cedník. Maso a vývar pak vrátíme zpět do hrnce a znovu přivedeme k varu. Přidáme mrkev, cibuli a moučné brambory, osolíme a dále dusíme nezakryté 10minut. Pak přidáme lůístky ze snítek tymiánu a lojovité brambory, hrnech zakryjeme a necháme pomalu zakryté dusit dalšáích 10-15minut, dopkud není maso velmi jemné. Moučné brambory se rozvaříé a zahustí omáčku, lo´jovité bramborsy zustanou vxcelku. Hrnec odstavíme ze sporáku a necháme zakryté stát ještě 10minut. Nakonec do něj vmícháme nasekanou petrželku.