Jdi na obsah Jdi na menu

Věčné legendy

SEGEJ JASTRŽENBIJ- Z TROFEJNÍHO LOVCE ZACHRÁNCEM SLONU                 4.12.2018

Co vás vedlo k tomu, že jste opustil uspěšnou kariéru diplomata a rozhodl jste se věnovat dokumentární fotografii a filmu? Po třiceti letech diplomatické práce, často ve velice napjaté atmosféře a posd silným tlakem, jsem si uvědomil že se pohybuju v začarovaném kruhu. Ta myšlenka rázně změnit život ve mně zrála několik let, pochopil jsem, že přišel čas se vrátit od byrokracie k přírodě, a řešením úproblému spojením s jejím plundrováním člověkem. Byla to pro mně nová vzrušující výzva.

kde jste našel imnspiraci pro tvorbu uměleckých dílu. asi v tom zahrála roli ruzná genetiockí předurčenost. Dědeček byl známým ruským malířem jedni,m ze zakladatelu muzeí a galérií, odmalička jsem fotografoval, takže cesta k domumetárnímu dokumentu se vlastně sama nabízela. Divácký uspoěch i ohlasy kritiky sami potvrdili, že naše práce má smysl.

Stěžejním tékmatem vašich dokumentu se v posledních letech stala ochrana přírody, přitom jako akticní člen Safari klubu lovíte zvířata kvůli trofejím. Nevidíte v tom protimluv? Dobrá otázka. Odpověd zní, že každáý se v životě vybvíjí, rozvíjí a dozrává. lovu se shodou okolností přišel na chut zcela nedávno. během svého působení na ruské ambasádě na slovwensku, kde jsem si jako host poprvé zastřelil srnce. V roce 1997 jsem se dostal na safari do Afriky, která mně naprosto uchvátila. Nejen adrenalinem při lovu, ale uplně všín- intenzitou vuní a barev, bezprostředností A POHOSTINOSTÍ MÍSTNÍCH LIDÍ.

O Africe jsem natočil asi dvacet dokumentárních filmu. Díky tomu že jsem měl možnost se seznámit s tím, co se kolem lovu zvířat a ochrany dějem, jsem po čase dospěl k náízoru, že lov a ochrana přírody jsou vlastně dvě strany téže mince.

Jak to myslíte, vždyt lovci zvířata nechrání spíše zabíjejí? Chápu vaše překvapenbí a vywsvětlím vám to. Lovci kteří jezdí lovit legálně zvířata do Afriky, si uvědomujíé že jsou s ochránci zvířat na jednmé lodi. Společným cílem obouch navzájem nesvýřených skupin je boj za zachování divoké= přírody a proti pytlákum. Vyprávím o tom v knize krvavé kly a krvavý lidé, V zemích jakoé je Kena nebo Uganga, už taková efekticvní spolupráci mezi ochránci., místními obyvateli a trogfejními lovci, funguje a přináší své plody.- Na jedné straně tvrdý a vymahatelný postih pytláku, na druhé straně zainteresovanost místních obyvatel. relatifvně velké sumy peněz, které trofejní lovci za legální možnost odstřelu předem vytipovaných jedincu, jsou pro místní skvělou motivací, jak na ochraně příerody a na boji proti pytlákum se podílet.

 

 

JOSEF KEMR- PRÝ JÍ ŘIKAL CARMEN                      5.11.2018

Dlouhá léta Josef Kemr kamardil s velkým hereckým velikánem Rudolfem Hrušínským, prvě druháý Josfova partnerka ale toto přátlství, datující se od rku 142 ukončila.

V dobrm rozmaru jednou plácl Rudolf Mariku před pozadí,. Josef to bral jako urážku, kterou už nikdy svém příteli neodpustil. Každý člověk má svojí třináctou komnatu, a Josef Kemr jí také měl. Ve chvíli jeho smrti se mělo za to, že odešel na věčnost bez potomku. Nebyla to prvda, kdysi totiž zplodil manželského syna Vladimír. Ten se od své maminky dozvěděl o pravém otci, když umírla. Současně si ale přála, aby toto tajwemství příliš nerozviřoval. Symn se také dozvěděl jen to, že pro Josefa měla jeho matka přezdívku Carmen.

Není ale jasné, kd a kde se s ní herec piotkal, nebo o jak dlouhý šlo vztah. Podoba Vladimír se slaVNÝM TÁTOU JE ALE NESPORNÁ.  S Josefem se prý osobně scházel a ta setkání mu hodně přinesla. Se svým pravým původem se ale médiím svěřil, a když jeho otec nebyl mezi živými.

Chtěl znát pravdu o své nemoci- jako většinu starých lidí, i Josefa trápili ve vyším věku nemoci. Delší dobu trpěl zažívacími potížemui a měl celkově sešlý organismus. Jeho osobní lékař v dokumentu vyprávěl, jak se při vyšetření přišlo na to, že měl zhoubné nádorové onemoxnění ŽALUDKU.  Smrti se ale herec nebál. Prsil mně abych mu dal slovo, že zaprvé mu řeknu jajkmile bude jasná histologie tak o jakou chorobu se jedná. Za druhé že mu řeknu po operaci, v jakém rozsahu ta choroba byla, jestli jsou někaké šANCE NA DALŠÍ PŘEŽITÍ.  A hlAVNĚ ZATŘETÍ nebudou li tyto šance, takže mu řeknu na rovině v momentě, kdy se bude blížit konec životam, kdy bude jasbé že už je blízko smrt. Ještě dio poslední chvíůle vysílený Josef pracoval. Zemřel začátkem roku 1995 a poslední filmy, ve kterých se objevil,. přišli do kin až po jeho pohřbu.

Podařilo se mu spojit s dušéí jeho zemřelé manželky Evy? Po smrti první ženy na náhlou cévní příhodu se Josef ocitl v šoku. Ačkoli byl věřící, nedokázal se s odchodem své manželky vyrovnat a hledal odpověd i v ezetorických praktikách. zčastnil se prá spirituální seance, kde prostřednictvím média měl s Evou komunikovat. To ho pak zklidnilo. O své lásce k tjemnu, áhadám a magii se jako správný křestan nikdy veřejně nezminoval. Na vlastní umírní se podle kolegu připravoval i tím, že nějaký čas spal na zkoušku v rakvi.

 

 

CARMEN MAYEROVÁ

Ačkoli má herečka Carmen Mayerová, cizorodý puvod narodila se v Čechách. A tady také později našla osudového miuže a celoživotní lásku, se kteropu je dodnes.

Maminka oblíbené herečky Carmen Mayerové,m pochází z Malorky. Do čech se dostala tak, že si jí sem přivezl její životní partner. Tatínek Carmen byl dobrodruhem, světoběžníkem a malířem. Rodiče se poznali ve Francouzském Cannes, kde tatínek pracoval a tam také měli svatbu. Na začátku vztahu si zažili dramata, daná politickou situací. Naši mi vyprávěli, jak táta chtěl po svatbě nevěstu ukázat svým rodičum. Mezitím vypukla válka a cesta se komplikovala. Sestra Aida se proto narodila v Berlíně. A mnohem později se Carmen dozvěděla, žev jejím biologickým otcem byl jiný muž, ženatý němecvký dustojník, který patrněl zahynul v Jugosklávském zajetí. Ona sama se narodila na českém uzemí v Trutnově. K divadlu směřovala od dětstbí. mejprv v místbí kružku,

Jako bezdmovec s kufrem na vrátnici- pak dostala roli Barunky v babičce a na scéně si tak odbyla svůj profesionální dabut už ve dvanácti letech,. Se mnou vžy jezdila maminka na mně patřičně hrdá. Dodnes na to ráda vzpom,ínám. V šestnácti letecgh sebrala odvahu a šla požádat o místo v divadle v Hradci Králové. Přemluvil se za ní režisér, kterégho znalas z Trutnovca, a byla přijata jako elévka. hlavní problém který tenkrát řešila bylo bydlení. Táýdení pobyddomluvený u tety jedné kamarádky skončil s tím, že Carmen stále s kufrem na divadelní vrátnici. Nakonec mně ubytovala paní vrátnáí. Jednalo se o malou místnost, hodně studenou i s draHÝM NÁJMEM, ale blízko divadla. Ačkoli je dnes Carmen spojována hlavně se součaqsným manželem petrem Kostkou, byla vdaná ještě předtím také za herce, maxmiliána Hornýše. Pár spolu měl dceru, ale manželství nevydrželo, i když rozvod proběhl v dobrém. Carmen viděla Petra Kostku popré během jedné z scén později se sešli v Praze, kam jí přišel omrknout jako novou kolegyni na letní představení. Oba si silně pamatujeme okamžikl. kdy se naše pohledy střetli., Zaujal mně svým šarmem, měl smysl při humor, byl výtečný vypravěč. Petr měl za sebou také jedno manbželství, to ale dostalo po čase tragickou dohru, jeho bývalá partnerka se zabila v autě.

Přišel se na ní nejprve podívat.- v době kdy už žil nejprve s Carmen, tak do jeho péče přibyli ještě dvce dceriky z prvního vztahu. Ze dne na den jsem se stala trojnásobnou maminkou a musela jsem si s tím poradit. Nebyůla alespoň pro mně ne jiná cesta, konstatovala Carmen. po čase pak měli ještě jednu holčičku Terezku,. kteráý se v dospělosti rofvněž vydala v jejicgh hereckých stopách. Do oficiálního vztahu ale oba heri vstoupili ale až po naléhání svých vlastních dětí.

hlavní je respekt- S Petrem je Carmen už přes 40let. Pokud by ale měla sdělizt nějaký receprt na takhle dlouhý život, říká že je to hlavnmě o štěstí a respektu. Náš vztah nebyl vždy procházkou ružovou zahradou, ale tím že si jeden druhého vážíme navzájem, jsme vlastně dodnes velmi štastni a spokojeni. Svůj vztah i rodiščovství rzšířila ještě na začátku století., když spolu s manželem ještě ADOPTOVALI na dálku africkou holčičku. Petr se za ní byl dvakrážz na černém kontinentu podívat. Dcera Tereza se pak nechalůa dobrým srdcem slavných rodiču inspiropvaz a také= adoptovala na dálku z Indie jedno děvčátko.

Česky se částečně naučila- díky puvodu svých rodičšu měla Carmen blízko k cizím jazykum. Moji rodiče s námi mluvili francouzsky, máma přidávala španělštinu, na nížý jsme se sestrou odpovídali zásadně česky. Česky se naučila i její španělská maminka, i když se často jednalo o docela legrační věty. Vzpomínám třeba na tuhle větu- Carmína ty moc šeteš, ty málo espinkáš a nesníš málo dynamita, to znamenalo- že moc čtu, málo spim a nejím vitamíny.

 

 

JOSEF KEMR                      i     5.11.2018

TAJEMSTVÍ NEMANŽELSKÉHO SYNA VYŠLO NAJEVO AŽ PO JEHO SMRTI!

Herec Josef Kemr byl velkou legendou a respektovaným člověkem,. Také om ale měl ve svémříká že je to hlavně o štěstí a respektu.  životě třináctou komnatu o které ale veřejnost neměla vůbec tušení.

Rodák z Prahy se na jevišti poprvé= objevil už v jedenácti letech v operetě Polská krev,. cesta k herectví púro něho ale nebyla snadná. Oba rodiče byli dělníci- otec švec a matka švadlena- a nelíbilo se jim hraní jako nejisté povolání. Aby zejména otce Josef Kemr alespoň trochu uklůidnil., vystudoval obchodní školu. po jejich absolvování psak prošel několika zaměstnáními- děla třeba prodavače, číšníka nebo třeba elektromontéra.  Nejvíc mu ale dávalo divadlo. Před filnovou kameru se poprvé postavil ve čtrnácti letech a spousta jeho životních rolí je nezapomenutelných, třeba Vyhlídka v komedie dovolená na horách nebo děda Komárek na samotě u lesa. ne vždy ale měl do ateliéru deře otevřené.

Svatbu neměli a prstýnky si vyměnili- byl celý život silně věřícím člověkem anebál se říkjat najevo svoje názory. Přestože se stal velmi oblíbeným a uznávaným hercem často ho navrhovali na nejruznější vyznamenání,. ta ale odmítal se slovy, že nebude lívat ruku která bije,. V soukromém životě neměl žádné skandálym, tedy alespoň během svého života. Vzal si o jedenáct let starší herečku a divadelní režisérku Evu Faustovou, spolu děti neměli, ale Josef pomáhal vychovávat manželčina syna z předchozíhgo vztahu. Podle toho co se o dvojici říkalo, panovala mezi nimi po celou dobu láska a dovedlo spolu hodně celé hodiny diskutovat na poutavá témata. V roce 1977Josefova manželka zemřelůam ale na něj čekala ještě jedna velká životní láska. Marika Procházková Skopalová, pracovala v Národním divadle, kde hrát jako asistenkla režie. Ačkoli se nikdy nevzali, vyměnili si prstýnky aby si tím potvrdili svůj vztah.